VILLA-VENEMA

 


De Omgeving


Genetouse is onderdeel van het dorpje St.Prix. In  St. Leger de Beuvray vindt u de plaatselijke bakker, een pitoresk dorpspleintje met natuurlijk een kerk.

Autun is de grootst nabijgelegen provinciestad en ligt op zo’n 18 kilometer afstand. Hier kunt u terecht voor de wekelijkse boodschappen (de Intermache vindt u als u linksaf gaat op de 1e rotonde bij binnenkomst van de stad). In Autun zelf is ook een LeClerc supermarkt, de Leaderprice en een Atac supermarkt.


Autun


Autun ligt in het departement Saone et Loire en is een echte provinciestad, gelegen aan de rivier de Arroux. Het is van oorsprong een romeinse stad (er zijn nog gebouwen te zien die daaraan herinneren) en kreeg in de middeleeuwen een kathedraal. Op het grote marktplein, Champ de Mars vindt elke woensdag- en vrijdagochtend een markt plaats. Ook zijn er diverse gezellige brasserieën, restaurantjes en terrasjes te vinden. Net buiten Autun ligt een golfbaan en een overdekt zwembad.

www.autun-tourisme.com

13 rue de General Demetz 71400 Autun

003-385868038


www.bourgondie-toerisme.com


Keltische bezienswaardigheid Bibracte


Gisteren een Gallische hoofdstad, vandaag een archeologische bezienswaardigheid. Bibracte is een Keltische opgraving, een archeologisch park, waar u de beschaving van het Keltische volk (Haedul) kunt ontdekken. Er is een museum en onderzoekscentrum. Het ligt aan de voet van de mont Beuvray in de gemeente St.Leger-sous-Beuvray, op 25 km. van Autun.

Routebeschrijving naar het museum aan de voet van de mont Beuvray :

  1. -via Autun, richting Moulins (D 973), vervolgens St-Léger-sous-Beuvray (D 3) en Bibracte-mont Beuvray


www.bibracte.fr


De Morvan


Dit berglandschap heeft een hoogste punt van 902 m. Er ontspringen enkele rivieren zoals de Yonne, de Arroux en de Cousin. Omdat er geen industrie is, is er nauwelijks luchtvervuiling en omdat het een dunbevolkt gebied is, is er weinig ‘lichtvervuiling’ , waardoor er s’nachts bij een wolkeloze hemel veel sterren te zien zijn.


De Morvan heeft een aantal meren o.a. Lac du Cresent, Lac St Agnan, en dichterbij Villa-Venema, Lac des Settons  (op 18 km afstand)en Lac de Pannenciere ( op 21 km afstand)

Lac des Settons ligt midden in het park op ongeveer 600 meter hoogte en heeft stranden en oevers met bossen, wandelpaden, randonnees, paarden en boten verhuur. Rondom het meer liggen campings, restaurants, een ideale vakantieomgeving voor de liefhebbers.

Lac de Pannenciere is een stuwmeer, wat gebruikt wordt om het waterpeil van de rivier de Seine in de stad Parijs te kunnen reguleren. Ook hier kan men terecht voor vertier op het water.

Momenteel staat het meer leeg in verband met onderhoudswerkzaamheden aan de stuwdam (dit gebeurt eenmaal in de tien jaar). Een prachtig stukje natuur, wat normaal gesproken onder water ligt, wordt zo geopenbaard. Je ziet de oude weggetjes nog, de bruggetjes en de weilandafscheidingen. Zeer de moeite waard om een kijkje te nemen. De onderhoudswerkzaamheden moeten in het voorjaar van  2013 klaar zijn en dan wordt het meer wederom met water gevuld en kan de natuur weer verder zijn gang gaan.


Vakantie in Bourgondië


De Franse regio Bourgondië, of Bourgogne in het Frans, is één van de 22 regio's in Frankrijk en ligt in het deel centrum - noord oost Frankrijk. Deze regio staat bekend als een romantische regio met veel mooie kastelen (zoals 'Château de Commartin', het 'Château de Drée' in Curbigny en het 'Château d' Epoisses'), steden en landelijke dorpjes waar wijn en gastronomie centraal staan. De regio is mooi en natuurrijk met veel wijngaarden en rivieren. Kortom Bourgondie leent zich ideaal voor diverse vakanties en is zeer in trek bij liefhebbers van lekker eten, drinken en cultuur. Kortom een “ Bourgondisch leven”.


Dijon


De hoofdstad van Bourgondie is de stad Dijon. De stad is onder andere bekend vanwege de zogenaamde Dijon mosterd die hiervandaan komt. De stad ligt aan de Route du Soleil, de bekende snelweg naar Zuid Frankrijk.


Bezienswaardigheden: Het Palais des Ducs (Palais des Etats et des Ducs de Bourgogne) Een deel van het Paleis doet dienst als stadhuis een een deel van het Paleis biedt plaats aan de volksvertegenwoordiging van de regio Bougondie. De hertogen van Bourgondie waren in de late middeleeuwen heersers in de Lage Landen, oa Philips van Bourgondie.


Champmol (Chartreuse de Champmol):
Dit is een klooster op ongeveer anderhalve kilometer van het stadscentrum.


Beaune


Beaune is het hart van Bourgondie als het om wijn gaat. Vooral in de November maand als het wereldberoemde wijnfeest gehouden wordt met de veiling van de wijnen van het Hospice de Beaune.

Bezienswaardigheden: Het Hôtel-Dieu van Beaune is de bekendste bezienswaardigheid van het stadje.

Ook Beaune is gelegen aan de Route du Soleil.


“Route des Grands Crus”


Bij Beaune ga je de snelweg af  (afrit 24.1 Beaune-centre) en volg je de weg verder richting Autun (D973), dit is de Route des Grand Crus. Schitterende, zacht glooiende wjinvelden liggen achter een aaneengesloten rij van dorpen die hun naam gegeven hebben aan bekende wijnen als Chambertin, Clos de Vougeot en Romanée-Conti. De wijngaarden bij dorpen als Volay, Meursault, Auxey Duresses, Nolay en Epinac brengen fantastische rode wijnen voort. Vergeet niet te stoppen om te proeven of maak eens een wandeling langs de wijnvelden.


www.route-des-grands-crus-de-bourgogne.com


Wandelen, Fietsen en Paardrijden in de Morvan


De Morvan nodigt u uit tot actieve, gezonde recreatie. Wandelen in de Morvan is plezier voor jong en oud. Of u nou een ervaren wandelaar bent, die van grote afstanden en heuvelachtige rotsen houdt, of dat u het liever rustig aan doet en op uw gemak wat door de bossen kuiert. Aangezien de wandelpaden generaties lang de enige verbinding tussen dorpen waren, brengen uw wandelschoenen u op de meest bijzondere, historische en archeologisch plekken. Met prachtige vergezichten en bijzondere doorkijkjes.

Of wat dacht u van een wijnwandeling door de wijnstreken (randonneés dans les Vignobles Bourguignons)

Voor de professionele wandelaar: de GR 13, zowel als de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela (GR 654)  lopen via de Morvan. Ook is er een tocht van 220 kilometer en 10 etappes te doen, via de  meren van de Morvan. Informatie en routes zijn verkrijgbaar bij de Office du Tourisme in Autun.

In de villa liggen wandelkaarten en routeboekjes.

Wie de Morvan zegt, zegt fietsen. Zowel VTT als de "gewone" fiets. VTT staat voor  Vélo Tout Terrain, onze MBT ofwel mountainbike.
Het regionale park de Morvan heeft een netwerk van meer dan 2000 kilometer van afgebakende fietspaden voor VTT. Er zijn circuits uitgezet van 6 tot 48 kilometer. Meer informatie kunt u vinden bij de Office du Tourisme in Autun.

Ook het "gewone" fietsen zit de Fransen in het bloed. Denkt u maar aan de Tour de France. Hoewel u hier wel een fiets met goede versnellingen moet hebben. De Morvan is heuvelachtig en dat is soms lastig klimmen! Heeft u een goede fiets dan kunt u genieten van de kleine weggetjes die van dorpje naar dorpje slingeren, langs riviertjes en kanalen. Ook hiervoor is een gids bij de Office du Tourisme beschikbaar.

In zo'n mooie, bosrijke omgeving als de Morvan mag natuurlijk het paardrijden niet ontbreken. Dat vinden de Morvandezen ook. Overal vindt u maneges. Om er een paar te noemen: in Chateau-Chinon, Anost, Dun-les-Places, Mhère . Ook worden er tochten georganiseerd en kunt u een tocht maken in  een karretje voortgetrokken door paarden. Ook kunt u tochten maken met een ezel. Meer informatie vindt u bij de Office du Tourisme.

www.centreequestre.org

Markten in de omgeving

Arnay-le-duc: iedere donderdag-ochtend. Nachtmarkt iedere donderdag in juli en aug.

Autun: iedere woensdag- en vrijdagochtend (leuke markt, ook overdekt gedeelte)


Chateau-chinon: iedere zaterdag ochtend (klein, maar lekkere groenten en fruit). En iedere 2e maandag van de maand een grotere markt

Chatillon-en-Bazois: donderdagochtend

Corbigny: vrijdagochtend,  en de tweede maandag van de maand

Etang-sur-arroux : 2e maandag van de maand

Gien sur cure: donderdag eens in de15 dagen

Liernais: iedere dinsdag ochtend

Luzy: ieder vrijdagochtend en de eerste vrijdag van de maand

Montsauche-les-settons: iedere donderdag in juli en augustus :rive droite du lac 

Moulins-engilbert: 1e dinsdag van de maand

Ouroux-en-Morvan: ieder zondagochtend (klein)

Quarré-les-tombes: iedere dinsdag en zondag

St leger-sous-beuvray: 15 augustus grote regionale markt

Saulieu: iedere donderdag en zaterdagochtend


Het gehele jaar door zijn er in de weekenden her en der rommelmarkten (brocante, vide greniers) in de regio.

Aanbevolen

In het plaatsje le Boulaye, nabij Etang sur Arroux vindt u de boedistische temple ‘Temple de Mille Bouddhas”. Een onverwachte  en indrukwekkende ontmoeting met een andere wereld. Als u op het juiste tijstip komt kunt u wellicht een dienst bijwonen, of anders loopt u gewoon eens rond. Het is zeker de moeite waard.

www.millebouddhas.com


Panorama’s:

“La Belvedere du Carnaval a Uchon”

Het signal Uchon is een toeristische bestemming bekend om zijn graniet en uitzonderlijke uitzicht. Vele bezienswaardigheden te zien: afbrokkelende stenen, duivelsklauw, de kamer van hout, carnaval.

“Belvedere La Croix de la Liberation”

Uitzicht over Autun en omgeving. Dit geeft een bijzonder uitzicht, met name als de zon schijnt, kan men vele kilometers landinwaarts kijken.